• De Zwitserse centrale bank doet z’n best om de dure frank in toom te houden.
  • De afgelopen jaren is de Zwitserse munt fors duurder geworden tegenover de euro, wat Nederlandse wintersporters merken in hun portemonnee.
  • Valuta-expert Joost Derks legt uit waarom de Zwitserse frank zo sterk blijft.

ANALYSE – De eerste dagen van de tweede presidentstermijn van Donald Trump lijken niet uit te monden op de chaos waar valutahandelaren soms toch een beetje voor vreesden. Bij de Zwitserse centrale bank is dat bijna aanleiding om de vlag uit te hangen.

De Zwitserse frank staat op valutamarkten namelijk bekend als een veilige haven in onzekere tijden. Als de vlam in de pan slaat, schiet de munt vaak omhoog. De afgelopen dagen heeft de frank juist weer een klein stapje terug gedaan. Zo krijgen Zwitserse exportbedrijven weer wat lucht.

De dure frank maakt het lastig voor deze bedrijven om te concurreren over de grens. Het belangrijkste wapen voor de Swiss National Bank om de frank omlaag te trekken, is het verlagen van de beleidsrente. Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk voor partijen om hun vermogen in de Zwitserse munt aan te houden.

Vlak voor de jaarwisseling werd de beleidsrente nog met een half procent verlaagd tot 0,5 procent. Die rentestap was een stuk groter dan waar economen rekening mee hielden. Het zou zomaar kunnen dat de beleidsrente in de tweede jaarhelft onder het nulpunt uitkomt.

Zwitserse Frank laat zich niet intomen

Tot iets meer dan tien jaar geleden hanteerde de centrale bank van Zwitserland nog een andere tactiek om de waarde van de frank onder controle te houden. Door met de eigen munt vreemde valuta’s te kopen, werd koers van de frank ten opzichte van de euro kunstmatig op een niveau van maximaal 1,20 frank per euro gehouden.

Op 15 januari 2015 maakte de centrale bank plotseling bekend dat deze strategie overboord werd gezet. Hierdoor schoot de Zwitserse munt omhoog. Even was een frank toen al meer waard dan de euro.

De koersbeweging was zo heftig dat een aantal Europese zakenbanken miljoenen euro’s verlies leden op hun valutaposities. Valutabroker Alpari UK ging zelfs kopje onder. Die ondergang trok veel aandacht omdat het bedrijf onder meer shirtsponsor was van de Premier League-voetbalclub West Ham United.

Wintersport in Zwitserland fors duurder

Overigens maakte de euro al snel een deel van het verlies goed. Maar sinds april 2018 heeft de euro een nieuwe glijvlucht ingezet. De waarde van de euro is sindsdien gedaald naar inmiddels ongeveer 0,95 frank per euro. Alleen al door het wisselkoerseffect is een wintersportvakantie in Zwitserland 28 procent duurder geworden.

Door de beleidsrente terug te schroeven richting – en misschien zelfs tot onder het nulpunt - probeert de centrale bank van Zwitserland in 2025 een eind te maken aan die opmars.

Dankzij een zeer lage Zwitserse inflatie van 0,6 procent heeft de centrale bank daarvoor ook alle ruimte. Maar het koersverloop van een munt wordt niet alleen bepaald door wat er gebeurt aan het rentefront.

Juist de status van veilige haven zorgde ervoor dat de frank de laatste jaren behoorlijk in trek is. Als Trump het vuurtje onder de geopolitieke onrust in de loop van het jaar toch verder opstookt, komt daar in 2025 geen verandering in.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.